Demografie en klimaat gaan de toekomst van de woningbouw bepalen

Duurzaamheid

De Nederlandse woningbouwer ziet zich gesteld voor een schier onmogelijke opgave. Tot 2030 zouden er eigenlijk 100.000 woningen per jaar gebouwd moeten worden. Dat is een fors aantal. Dat is vooral toe te schrijven aan enerzijds een groeiende bevolking en anderzijds een voortschrijdende gezinsverdunning.

29 februari 2024

De cijfers liegen er niet om. Tot 2050 zal de bevolking van dit land groeien naar het aantal van 19 á 20 miljoen inwoners. Maar dat is niet het hele verhaal. Het aantal huishoudens stijgt in dezelfde periode van 8,1 miljoen in 2022 naar 9,5 miljoen. Dat is nog niet alles. Het aantal eenpersoonshuishoudens gaat omhoog van 3,1 miljoen naar 3,9 miljoen.

 

En dan is er nog de vergrijzing, die om andere woningen vraagt. Het is trouwens dezelfde vergrijzing die vooral verantwoordelijk is voor de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. Meer ouderen komen alleen te staan.

 

Ergo, het volplempen van weilanden met nog meer eengezinswoningen lijkt niet langer een afdoend antwoord op de huidige crisis op de woningmarkt. Er zijn nu al 5 miljoen eengezinswoningen in dit land, terwijl er in 2,3 miljoen van die woningen geen gezin woont.

 

Enne, er komt na 2035 nog een ander probleem om de hoek kijken. Na dat jaartal is de vaart uit de groei van het aantal huishoudens. Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat de bouwproductie fors gaat terugvallen van pakweg 100.000 per jaar naar misschien 25.000 per jaar. Begin hier maar eens aan als woningbouwer. Het zijn wat je noemt echte uitdagingen. Rondom hetzelfde jaartal komt na de grote ‘vergrijzingsgolf’ de grote ‘verstervingsgolf’ eerst goed op gang. Er komen dus grote aantallen woningen vrij, maar het is moeilijk te voorspellen waar dat precies gaat gebeuren. Er kan in sommige delen van het land zomaar leegstand ontstaan.

 

Waar moet je gaan bouwen en waar niet? Wat moet je eigenlijk bouwen? Het is allemaal niet zo simpel als het op het eerste oog lijkt. Een ding lijkt zeker, er zal vooral binnenstedelijk gebouwd gaan worden. De Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen pleit in haar recente rapport tegen een verdere verstedelijking van Nederland. Maar ook aan dat advies zitten haken en ogen. Tot voor kort leek de trend dat het steeds drukker zou worden in vooral de Randstad. De groei van de bevolking zou daar vooral neerslaan, terwijl krimp van de bevolking in de meer perifere delen van Nederland onvermijdelijk leek. Klimaatverandering kan ervoor zorgen dat dit scenario zomaar de prullenbank in kan. Het kan zomaar zijn, dat er een voorkeur ontstaat om toch maar in hoger gelegen delen van Nederland te gaan wonen. En als er dan toch in laag gelegen gebieden gebouwd gaat worden, is hat dan niet handig om huizen te bouwen die je gemakkelijk kunt verplaatsten naar andere delen van het land?

 

Woningen moeten in de toekomst misschien wat flexibeler gebouwd worden. Ze zouden wat verplaatsbaarder moeten worden. Dat kan helpen bij klimaatsverandering en overstromingen. Het kan ook helpen bij het bestrijden van de ergste gevolgen van de vergrijzingsgolf. Ouderen zouden in flexibele woningen moeten kunnen wonen. Als een flexibele woning niet meer nodig is, dan kan ze eventueel naar elders verplaatst worden. In krimpgebieden kunnen ze wellicht voor andere doeleinden gebruikt worden. Het zijn mogelijkheden die om nader onderzoek vragen.

 

Nederland ontbeert op dit moment een echte langetermijnvisie. Alles is er nu op gericht om de huidige woningnood te bestrijden. Dat is begrijpelijk, maar Nederland kan na 2030 – 2035 zomaar van de regen in de drup komen. Bij ongewijzigd beleid zal de woningmarkt van 2035 en daarna niet meer aansluiten bij de wensen, verlangens en noden van dat moment. 2035 klinkt misschien ver weg, maar is dat natuurlijk niet als het om beleidskwesties van een lange adem gaat. Een gewaarschuwd man telt voor twee. De sector is gewaarschuwd.

 

Bron:

Cobouw, Woonwensen veranderen, woningbouwers moeten meebewegen. September 2023.

Cobouw, Advies: woningbouwers moeten flexibeler bouwen vanwege veranderende beolking. Januari 2024

De tien plagen van de woningmarkt

Demografie en klimaat gaan de toekomst van de woningbouw bepalen

Duurzaamheid is goed voor het rendement

Modale inkomens hebben niets meer te zoeken in de Randstad

Strijd op de huizenmarkt wordt steeds meer een loopgravenoorlog

Kopers willen wel, maar ………

De huizenmarkt lijkt het dieptepunt bijna gepasseerd

De woningmarkt moet op de schop

De overheid herneemt zijn sturende rol op de woningmarkt

Wat zijn de gevolgen van de pandemie voor de woningmarkt?

Buy-to-let in Nederland en het VK. Een vergelijking

Kopers willen wel, maar ………